Tegelijk vitamine en pro hormoon, is de Vitamine D van cruciaal belang voor de botgezondheid, de tanden, het immuunsysteem en het spierstelsel.
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedspiegel door de absorptie van dit mineraal in de darm te verbeteren en de uitscheiding ervan via de urine te minimaliseren.
Ze wordt voornamelijk gefabriceerd door blootstelling aan de zon (wanneer hij wil schijnen), maar doorloopt ook een synthesefase in de lever en de nieren.
Soms missen we haar of kan ze meer dan essentieel worden bij bepaalde pathologieën of voor haar preventieve werking ervan. Kent u deze beroemde en toch soms verkeerd begrepen vitamine echt?
Vitamine of hormoon?
Het werkingsmechanisme van vitamine D lijkt veel op de werking van een steroïde hormoon. Tot de steroïdhormonen behoren testosteron, cortisol, oestrogeen, progesteron, … maar ook vitamine D. Al haar vormen op het niveau van de mitochondriën vanaf de cholesterol.
Net zoals een tekort aan deze hormonen tal van min of meer ernstige symptomen kan veroorzaken, kan een vitamine D-tekort een gunstig terrein voor botverlies en spierzwakte, artrose, verhoogde cardiovasculaire risico’s, vermoeidheid en depressieve stemming bevorderen …
JE BORD BEVAT GENOEG VITAMINE D – FOUT
Sommige voedingsmiddelen bevatten vitamine D: vette vis, eieren, boter, ingewanden (nieren, lever)…
Maar deze spelen echter over het algemeen een kleine rol in hun aanvoer ervan. De hoeveelheden blijven laag om de volledige behoefte via voedsel te dekken.
Bij onvoldoende zonlicht kan vitamine D worden aangevuld met voedingssupplementen.
IS VITAMINE D ALTIJD VAN DIERLIJKE OORSPRONG – FOUT
Vitamine D, ook wel calciferol genoemd, is een vet oplosbaar vitamine. Er bestaan twee vitamines D :
· Vitamine D2 (ergocalciferol) geproduceerd door planten.
· Vitamine D3 (cholecalciferol) aanwezig bij dieren.
De Laboratoria Herbolistique bieden vitamine D3 aan afkomstig van lanoline, een was afkomstig van schapenwol, dus van dierlijke oorsprong.
Maar ook een plantaardigevitamine D uit boreale korstmossen.
Een wild groeiend mossig schimmel met een zeer goede concentratie aan vitamine D3.
ZIJN MAGNESIUM EN VITAMINE D GOEDE VRIENDEN – GOED
Magnesiumis nodig om vitamine D om te zetten in zijn actieve vorm. Wanneer het magnesiumgehalte optimaal is, neemt de behoefte aan vitamine D af.
Omgekeerd bevordert vitamine D de opname van magnesium in de darm. De twee voedingsstoffen werken samen op synergetisch manier.
EEN AANVULLING IS ALLEEN IN DE WINTER NUTTIG – FOUT
In de winter is het een grote ja. Vitamine D stimuleert macrofagen die deel uitmaken van de eerste verdedigingslinie in geval van agressie. Het is daarom aan te raden om in de winter, bij minder zonneschijn, voor voldoende aanvoer te zorgen.
Helaas worden de tekortkomingen steeds talrijker en de vitaminegehaltes steeds lager. Het is belangrijk om het vitamine D-gehalte het hele jaar door op peil te houden.
Sommige deskundige raden aan om elke dag kleine hoeveelheden te consumeren in plaats van elke maand één enkele dosis. Op elke leeftijd zorgt deze vitamine voor het evenwicht van talrijke lichaamsfuncties en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het immuunsysteem. Met een optimaal niveau het hele jaar door kan het lichaam zijn afweer beter mobiliseren.
ZIJN WE ALLEMAAL GELIJK VOOR DE ABSORPTIE – FOUT
De bloedspiegel houdt rekening met het lichaamsgewicht en de assimilatiecapaciteiten van elke persoon. Sommige mensen zijn genetisch moeilijk te absorberen en anderen, die vet niet goed verteren, nemen het moeilijker op omdat het, als vet oplosbare vitamine, wordt opgenomen met vet en afhankelijk is van galzuur.
IS 20 MIN. BLOOTSTELLING AAN DE ZON PER DAG VOLDOENDE – GOED/FOUT
De blootstellingsduur die nodig is om voldoende vitamine D te verkrijgen is ook afhankelijk van het huidtype, de intensiteit van de stralen (UVB-index) en het basisniveau vitamine D in het bloed.
Zonnecrème en absorptie ?
Het tekort lijkt systematisch in Noord-Europa en nog belangrijker bij mensen met een donkere huid, die zich verbergen voor de zon en/of die systematisch crèmes gebruiken met een hoge beschermingsfactor. Maar over dit laatste punt zijn de deskundige het niet mee eens.
Volgens sommige onderzoeken houden zonnecrèmes met een index van 15 93% van de UV-B-stralen tegen en die met index 30, 97%.
Om de index van een zonnecrème echt te respecteren, moet deze in een goede laag en om de 2 uur worden aangebracht. Maar in de praktijk is de laag die op het lichaam wordt aangebracht niet voldoende om te beschermen tegen de zon of om de synthese van vitamine D te voorkomen.
Het hangt natuurlijk af van het huidtype, de UV-index of de delen van het lichaam die aan de zon worden blootgesteld.
In het voorjaar en de zomer is voor de meeste mensen een blootstelling aan de zon gedurende 15 tot 30 minuten per dag voldoende, bij voorkeur tussen 11.00 en 15.00 uur, met onbedekt hoofd, handen en armen. Maar totaal zonder bescherming is natuurlijk geen sprake van.
Waarom bevat onze vitamine D Mariadistel?
Mariadistelzaadextract zorgt voor een betere leverfunctie om de synthese van vitamine D te verbeteren en deze lipide-vitamine beter te verteren.
DÉCOUVREZ NOTRE SÉLECTION :
Bloedonderzoek: voor wie?
Vitamine D speelt een leidende rol onder de vitaminen, zelfs hormonen. Daarom kan het interessant zijn om het serumgehalte tijdens een bloedtest te controleren.
Een verificatie wordt des te meer aanbevolen bij:
- Mensen ouder dan 60 jaar
- Mensen die weinig aan de zon worden blootgesteld
- Mensen met een donkere huidskleur en die ver van de evenaar wonen
- In geval van osteopenie en osteoporose
- Bij chronische ontstekingsziekten (reumatoïde artritis, ziekte van Lyme, …)
- Mensen die lipiden minder goed opnemen (prikkelbare darmen, ziekte van Crohn, leverziekten, enz.)
- Bepaalde ernstige chronische pathologieën die een tekort bevorderen (diabetes, hartfalen, auto-immuunziekten, kanker, enz.)
Als een tekort wordt vastgesteld, moet het serumniveau eerst snel worden verhoogd (aanvalsbehandeling). Nadien is het raadzaam om het niveau het hele jaar door constant te houden.
De verwoorde suggesties zijn louter preventief omwille van hun adaptieve en immuunregulerende werking.
Het is belangrijk om samen te werken met de huisarts.