Mand
0

Jouw winkelmandje is leeg.

Totaal0,00 

Mijn winkelmandje bekijken

Recept plantaardige eiwitten

Ontdekking van plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten zijn veel meer dan alleen een alternatief voor dierlijke bronnen: ze zijn een ware voedingswaarde. Sommige planten, zoals tofu, peulvruchten of spirulina, leveren essentiële aminozuren die onmisbaar zijn voor een goede werking van ons lichaam. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden deze eiwitten perfect opgenomen. Bovendien gaan ze vaak gepaard met een lagere toxische belasting, wat zorgt voor een beter spijsverteringscomfort en meer vitaliteit.

 

Veelzijdig en voedzaam, beantwoorden ze ook aan de uitdagingen van een gezonde voeding. Ontdek onze drie evenwichtige en heerlijke recepten: één op basis van tofu, één verrijkt met spirulina en de laatste met kikkererwten.

 

Drie eenvoudige manieren om plezier, gezondheid en bewustzijn op uw bord te combineren!


 

Gegrilde tofu met sesam

 

Ingrediënten (2 personen):

  • 2 soeplepels sesamolie
  • 1/2 soeplepel maïzena
  • 1 soeplepel water
  • 1 blok stevige tofu van 454 gr, in blokjes gesneden
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • Optie : voeg wat knapperige groenten toe: 1 wortel, 1 kleine broccoli, 1 rode paprika

Marinade :

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kopje groentenbouillon
  • 2 soeplepels sojasaus
  • 1 soeplepel ahornsiroop
  • 1 soeplepel rijstazijn
  • 1 soeplepel ketchup
  • 2 soeplepels sesamzaad

Bereiding:

 

1. Los de maïzena op in een klein kommetje koud water en zet dit opzij.

2. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Doe de tofublokjes in een luchtdichte zak of hersluitbare doos en giet de marinade erover en meng goed zodat de tofu goed bedekt is. Laat minstens 1 uur marineren in de koelkast.

3. Laat de olie in een grote bakpan op middelhoog vuur warm worden. Laat de tofu uitlekken (bewaar de marinade) en bak hem ongeveer 8 minuten, tot hij aan alle kanten goudbruin is. Zet het vuur wat zachter, voeg de overgebleven marinade en het maïzenamengsel toe en kook nog 2 minuten of tot de saus dikker wordt. Serveer gegarneerd met lente-ui.

 

astuces icon whiteTip : Voor krokantere tofu kun u de gemarineerde blokjes in een beetje maïzena rollen voor u ze in de pan bakt – dat zorgt voor een onweerstaanbaar goudbruin korstje!

 

Recept geïnspireerd door de La recette parfaite.

Verkwikkende groene smoothie met spirulina

Ingrediënten (voor 1 groot glas):

  • 1 rijpe banaan
  • 1 handvol verse spinazie
  • 1/2 avocado
  • 1 afgestreken koffielepel spirulina poeder
  • 250 ml kokoswater of plantaardige melk (amandel, rijst,…)
  • 1 koffielepel citroensap

Bereiding:

 

1. Doe alle ingrediënten in een blender.
2. Mix tot een glad en homogeen mengsel.
3. Onmiddellijk opdrinken om optimaal te profiteren van alle vitaminen en actieve enzymen.

 

astuces icon whiteTip: Voeg, voor een nog meer ontgiftende werking, een klein stukje komkommer of een blaadje munt toe.

Zachte kikkererwtencurry met kokosmelk

Ingrediënten (2 tot 3 porties):

  • 1 blik gekookte kikkererwten (of 200 g zelfgekookte kikkererwten)
  • 1 fijn gesneden ui
  • 2 verse tomaten of 200 ml tomatenpuree
  • 1/2 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 wortel, in schijfjes gesneden
  • 1 soeplepel kokosolie
  • 1 soeplepel milde currypasta of 1 koffielepel kerriepoeder
  • 200 ml kokosmelk
  • Zout en peper

Bereiding:

 

1. Fruit de ui in de kokosolie tot hij doorschijnend is.

2. Voeg de currypasta toe, meng goed en roer dan de groenten, tomaten en kikkererwten erdoor.

3. Giet de kokosmelk erbij, dek af en laat 15 tot 20 minuten sudderen op laag vuur.

4. Pas de kruiden aan en serveer warm met volwaardige rijst of quinoa.

 

Recept geïnspireerd door  Laura Healthy Vegan (www.laurahealthyvegan.com).

astuces icon whiteTip

 

Om kikkererwten beter verteerbaar te maken, voeg een snuifje, tijdens het koken, gemalen komijn of een laurierblad toe. Dit helpt spijsverteringsongemakken die soms gepaard gaan met peulvruchtente verminderen.

 

Als u gedroogde kikkererwten gebruikt, vergeet ze dan niet te weken voordat u ze kookt: weken vermindert het fytinezuur en andere antinutriënten, waardoor ze gemakkelijker te verteren en op te nemen zijn.