
Matcha is een soort groene thee van Japanse oorsprong, die wordt vermalen tot een zeer fijn poeder.
Het wordt dus niet gebruikt zoals andere theeën die je laat trekken, maar wordt gemengd met heet water in een kom met behulp van een kleine bamboe garde. De thee vormt dan een lichte schuimlaag aan de oppervlakte, die aan een cappuccino kan doen denken.
De gezondheidsvoordelen van groene thee en Matcha
Een kop thee is een complexe mix van meer dan 500 actieve stoffen. De ingrediënten van groene thee fascineren onderzoekers al decennialang. In de afgelopen vijftig jaar zijn duizenden wetenschappelijke studies uitgevoerd over de ingrediënten en gezondheidsvoordelen ervan.
Onderzoek heeft heel duidelijk aangetoond dat, net als bij veel andere planten, de voordelen van groene thee niet alleen voortkomen uit geïsoleerde moleculen, maar vooral uit de complementariteit van deze ingrediënten die synergistisch samenwerken.
Groene thee bevat een zeer grote hoeveelheid actieve stoffen die uitstekend zijn voor de gezondheid.
Men vindt onder andere: catechinen, flavanolen, eiwitten, vetzuren, vitamines (A, B, C, E, K), mineralen (calcium, kalium, fosfore, Ijzer, magnesium, mangaan, enz), oligo-elementen (bijna 40 van de 50 essentiële oligo-elementen voor het menselijk lichaam zijn in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig in groene thee), aminozuren, cafeïne, essentiële oliën, chlorofyl en vele andere secundaire plantaardige stoffen.
Theepoeder of theezakje?
Met theezakjes of infusies geniet u maar voor 10-20% van de voordelen van thee, omdat de heilzame stoffen opgesloten zitten in de kostbare theeblaadjes, die na het zetten in de vuilnisbak of composthoop belanden.
Wanneer u matcha-thee bereidt, mengt u rechtstreeks het theepoeder met warm water, hierdoor drinkt u het hele theeblad met al zijn voedingsstoffen (talloze vitaminen, mineralen, aminozuren en oligo-elementen die het blad bevat).
U geniet dus van 100% van de weldaden van groene thee, in plaats van slechts 10% zoals bij theezakjes en infusies.
In het algemeen staat het drinken van een kopje matcha-thee qua gezondheidsvoordelen gelijk aan 10 tot 15 kopjes groene thee in zakjes.
Antioxidanten in matcha-thee
Matcha is één van de meest antioxydantrijke voedingsmiddelen ter wereld en bevat tot 137 keer meer antioxidanten dan conventionele groene theezakjes. Vergeleken met voedingsmiddelen die als ‘superfoods’ worden beschouwd vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten, bevat matcha meer dan 5 keer meer antioxidanten dan gojibessen en bijna 15 keer meer dan wilde bosbessen.
De catechines van Matcha, in het bijzonder EGCG (epigallocatechinegallaa antioxidanten, veel krachtiger dan bijvoorbeeld vitamine C en E. Deze, van nature unieke antioxidanten,helpen het immuunsysteem te versterken en vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.

EEN KORTE BLIK OP HUN TAALRIJK WELDADEN:
- Antiviraal
- Antibacterieel
- Anti-onstekingsremmend
- Helpt het slechte cholesterol (LDL) te verlagen en het goede cholesterol (HDL) te verhogen.
- Vermindert het risico op hart- en vaatziekten
- Helpt diabetes te voorkomen (EGCG verbetert de glucosetolerantie en helpt zo diabetes type 2 te voorkomen en te behandelen)
- Helpt bij het voorkomen van obesitas (EGCG vertraagt de vetopslag en stimuleert vetverbranding)
- Stimuleert de stofwisseling (waardoor op natuurlijke wijze meer calorieën worden verbrand)
- Versterkt het immuunsysteem
- Ontgiftend (dankzij chlorofyl, dat helpt bij het afvoeren van toxines)
- Vertraagt huidveroudering
Matcha-thee vs koffie
Matcha-thee heeft zowel een opwekkend effect (dankzij de cafeïne en vitamine C) als een kalmerend/ontspannend effect (dankzij L-theanine, een aminozuur dat in grote hoeveelheden voorkomt in matcha door het beschaduwen van de theeplanten).
Net als koffie bevat matcha cafeïne (in thee vaak “theïne” genoemd), maar in veel kleinere hoeveelheden. Een kop Matcha bevat ongeveer 2 tot 3 keer minder cafeïne dan een kop koffie. Toch is het effect van de cafeïne in matcha op het lichaam heel anders dan dat van koffie. Bij matcha, wordt de cafeïne geleidelijker opgenomen in het bloed dankzij het hoge tanninegehalte (polyfenolen) die de opname vertragen.
Dankzij theanine (een aminozuur), ontspant matcha , bevordert het de concentratie en ondersteunt het het geheugen. Daarom geeft matcha een uniek gevoel van “rustige alertheid” en innerlijke kalmte. Het is dan ook geen toeval dat Japanse boeddhistische monniken het drinken tijdens lange meditatiesessies. De energie en focus die matcha biedt houden 4 tot 6 uur aan (tegenover 2 uur bij koffie) en dat zonder de vervelende neveneffecten van koffie (stress, angst, afhankelijkheid, enz).
Wist u dat?
” Matcha” betekent letterlijk “gemalen thee”, maar niet elke groene thee die tot poeder wordt vermalen mag matcha genoemd worden. Om matcha te worden genoemd, moeten de theestruiken 3 tot 4 weken in de schaduw hebben gestaan voordat ze werden geoogst.
MATCHA IN UW RECEPTEN…
In Japan wordt culinaire Matcha gebruikt voor het bereiden van ijs, smoothies, milkshakes, koekjes, cakes, gebak en sauzen.
Kortom, alle voordelen van Matcha kunnen ook worden opgegeten.
Bekijk onze 3 receptideeën!
Vegan Matcha Bounty
Ingrediënten:
- 200 g pure chocolade
- 110 g geraspte kokos
- 2 koffielepels culinaire Matcha-thee
- 50 g suiker
- 125 ml kokosroom
- Een snuifje fleur de sel
Bereiding:
1. Meng in een kom de geraspte kokos, de kokosroom, de gezeefde matcha en de suiker.
2. Vorm balletjes (of een andere vorm naar keuze) en plaats ze minstens 40 minuten in de diepvries.
3. Smelt intussen de chocolade au bain-marie samen met een snuifje fleur de sel.
4. Dompel de kokosballetjes in de gesmolten chocolade zodat ze volledig bedekt zijn.
5. Leg ze vervolgens op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat de chocolade uitharden.
Klaar om te genieten ! 😊
Credit @natuerellementandco
https://www.instagram.com/naturellementandco/


Matcha Pancakes:
Voor 2 tot 3 personen/ 6 pancakes:
- 1 losgeklopt ei
- 5 cl melk
- 15 gr boter
- 50 gr bloem
- ½ koffielepels zuiveringszout (of bakpoeder)
- 10 gr vanillesuiker
- 10 gr bloemsuiker
- 1 soeplepel culinaire matcha-thee
- Een beetje plantaardige olie om in te bakken
Bereiding:
1. Smelt de boter op een zacht vuur en laat vervolgens een beetje afkoelen.
2. Klop het ei los in een mengkom en voeg de melk en de gesmolten boter toe.
3. Zeef de bloem, de Matcha, het zuiveringszout (of bakpoeder), de vanillesuiker en de bloemsuiker en klop dit geleidelijk door het mengsel tot een gladde massa.
4. Vet een antikleefpan in met een beetje plantaardige olie (gebruik een keukenpapiertje of een kwastje). Verhit de pan op middelhoog vuur. Giet een soeplepel beslag per pancake in de pan (het beslag is voldoende voor ongeveer 6 stuks).
5. Bak 1 tot 2 minuten tot er kleine belletjes aan de oppervlakte verschijnen. Draai de pancake om en bak nog een minuut aan de andere kant.
U kunt alle pancakes na elkaar bakken en ze op een bord stapelen om ze te presenteren. Serveer ze warm – en geniet ervan!
Recept geïnspireerd door Matcha-iro.
Vegan Matcha Panna Cotta
Ingrediënten (voor4 verrines):
- 400 ml kokosroom (of plantaardige room)
- 200 ml plantaardige melk (soja, haver…)
- 3 koffielepels matcha (culinaire kwaliteit)
- 2‑3 soeplepels ahornsiroop of agavesiroop
- 1 koffielepel vanille-extract
- 1 soeplepel cacaoboter (facultatief, voor een vleugje vegan “witte chocolade”)
- Optie toppings : pure chocoladeschilfers, plantaardige slagroom, muntblaadje
Bereiding:
1. Voeg de culinaire matcha, de ahornsiroop en het vanille-extract toe. Klop goed met een garde om klontjes te vermijden.
2. Voeg de cacaoboter toe voor een extra romige textuur.
3. Giet het mengsel in verrines, laat even afkoelen en zet ze vervolgens minstens 4 uur in de koelkast (liefst een hele nacht).
4. Draai ze uit de vorm of serveer ze onmiddellijk, en versier ze naar wens (kleurrijke gourmet topping).
Recept geïnspireerd door Full of plants.

Q10 UBIQUINOL
60 capsulesQ10 CARDIOVASCULAIR
200 capsulesRODE RIJST Q10
200 capsulesGlutathion P4
90 capsulesGREEN ANTI-AGING
200 capsulesLANG LEVEN EN ZICHT
200 capsulesPLANTAARDIGE VITAMINE C
200 capsulesDUINDOORN-ACEROLA
Fles 500 ml