
Levende tussendoortjes zijn een uitstekende manier om een vleugje zoetheid en smaak in uw voeding te brengen.
Ze bestaan uit ‘goede’ suikers, dankzij fruit, en gezonde vetten, dankzij noten en zaden (zoals amandelen, hazelnoten of cashewnoten). Ze zijn ontzettend eenvoudig te maken, heerlijk en iedereen is er dol op, vooral kinderen. Ze kunnen ook worden geserveerd als ontbijt voor mensen die ‘s morgens vroeg koolhydraten goed verteren.
Het vieruurtje: een gezondheidsbooster, meer dan alleen een kinderpleziertje !
Een tussendoortje wordt vaak geassocieerd met kinderen of zoete trek, maar is in werkelijkheid een echte troef voor een gezonde voeding, voor zowel jong als oud. Als het op het juiste moment wordt gegeten, met kwaliteitsvolle voedingsmiddelen, ondersteunt het het evenwicht van het lichaam gedurende de hele dag.
Waarom een tussendoortje gezond is
- Het ondersteunt de energie in de namiddag
Een goed gepland vieruurtje helpt vermoeidheid, concentratieproblemen of ongecontroleerde cravings aan het einde van de dag te voorkomen. - Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel
Door voedsel met een lage tot matige glycemische index te kiezen (noten, vers of gedroogd fruit, natuurlijke yoghurt…), helpt het vieruurtje pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel te voorkomen, die de alvleesklier belasten en de eetlust verstoren. - Het voorkomt emotioneel of impulsief snacken
Het anticiperen op een echte, voedzame en smakelijke pauze helpt ongecontroleerde suikerbehoeftes of ongezonde snacks voor het avondeten te voorkomen. - Het ondersteunt de stofwisseling
Door de energie-inname te spreiden over 3 maaltijden + 1 snack, 1 snack wordt de stofwisseling zacht gestimuleerd zonder spijsvertering te overbelasten. - Het is een mentale pauze die goed voor u is
Het vieruurtje kan een moment zijn om je opnieuw met jezelf te verbinden, een simpel plezier, dat ook helpt stress te verminderen. En minder stress betekent een betere spijsvertering en hormonale regulatie.
Wat is een goed tussendoortje?
Een ideale snack moet…
Evenwichtig zijn: een stuk vers fruit + een handvol noten, of een boterham met volkorenbrood en notenpasta (amandel, hazelnoot, pinda…).
Aangepast aan uw behoeften: rijker aan eiwitten als je actief bent, lichter als het avondeten vroeg is gepland.
Natuurlijk zijn: zonder toegevoegde suikers of ultra-bewerkte producten.
Tijdstip?
Tussen 15.30 uur en 17.00 uur, afhankelijk van uw ritme, fysieke activiteit en de geplande tijd voor het avondeten.
Plantaardige choco-kokostruffels
Een heerlijk recept zonder toegevoegde suikers, ideaal als energieboost voor het sporten of als snel tussendoortje.
Ingredienten (voor 10 truffels) :
- 10 dadels
- 60 g walnoten
- 20 g geraspte kokos
- 3 eetlepels havervlokken (bij voorkeur glutenvrij)
- 2 volle eetlepels ongezoet cacaopoeder
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad
- Vloeibare vanille
- 1 koffielepel kaneelpoeder
- 5 eetlepels heet water
Voor de topping:
- 2-3 eetlepels geraspte kokos
- 1 grote eetlepel havervlokken
Bereiding:
1. Doe alle ingrediënten, behalve het hete water, in een blender met een S-vormig mes.
2. Mix tot een stevige pasta.
3. Voeg het hete water toe en mix opnieuw tot een smeuïger maar nog steeds stevige massa.
4. Vorm truffels ter grootte van een eetlepel deeg tussen de handen te rollen.
5. Mix kokos en havervlokken tot een poederige textuur.
6. Rol de truffels door het poeder.
7. Zet 20-30 minuten in de koelkast om de truffels een beetje te laten opstijven.
Credit @BioInfo mars 2025
https://www.instagram.com/bioinfomagazine/


Bereiding:
Mix de cashews, vanille, limoensap en agavesiroop in een blender met een beetje weekwater tot een gladde crème. Pas de textuur aan indien nodig.
Snijd het fruit in kleine stukjes. Meng voorzichtig in een kom. Voeg de limoenzeste, gehakte walnoten en gehakte munt toe.
Verdeel de cashewroom over kommen. Schep de fruitsalade erop. Onmiddellijk serveren om te genieten van de maximale versheid.
Vanille cashewroom met seizoensfruit
Vanille cashewroom
Ingredienten:
- 1,5 tot 2 kopjes cashewnoten, 4 uur geweekt, gespoeld en uitgelekt
- ½ vanillestokje
- 2 -3 eetlepels limoensap (bewaar de zeste voor de garnering)
- 1 eetlepel rauwe agavesiroop (naar smaak aanpassen)
- Een scheutje weekwater van de cashewnoten, indien nodig
Seizoensgebonden fruitsalade
Ingredienten:
- 1 appel (septembervariëteit)
- 1 peer
- 1 pruim
- 1 vijg
- Een paar witte druiven
- 1 eetlepel limoenzeste
- 2 eetlepels gehakte walnoten (optioneel)
- Een paar verse muntblaadjes, fijngehakt (optioneel)
Recept geïnspireerd door “Alimentation vivante et durable”
Rauwe dadel-notenrepen met chocolade
Ingredienten (voor 8 repen):
- 200 g Medjool dadels, ontpit
- 80 g amandelen
- 50 g cashewnoten
- 2 eetlepels rauw cacaopoeder (optioneel)
- 1 koffielepel vanillepoeder
Bereiding:
1. Mix de dadels in een keukenmachine tot een kleverig deeg.
2. Voeg de noten toe en mix grof, zodat er nog stukjes overblijven.
3. Voeg de cacao en vanille toe.
4. Druk het mengsel in een met bakpapier bekleed vormpje.
5. Koel 1-2 uur in de koelkast voor u het in repen snijdt.
Credit @mesbrouillonsdecuisine
https://mesbrouillonsdecuisine.fr/barre-crue-aux-dattes-oleagineux-et-chocolat/

RESVERA-SUIKER
90 capsulesBMI CONTROLE
120 capsulesCHROOM
200 capsulesGEMMO SUIKER
Druppelflesje van 30 ml