Mand
0

Jouw winkelmandje is leeg.

Totaal0,00 

Mijn winkelmandje bekijken

Elk jaar op 21 september, heeft de Wereldwijde dag tegen Alzheimer plaats.

 

De gelegenheid om zich te sensibiliseren en zich vooral te informeren omtrent deze ziekte, die een ware pandemie aan het worden is. De cijfers spreken voor zich met wereldwijd 37.5 miljoen mensen die lijden aan dementie, volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie. En ze zullen twee maal meer zijn in 2030.

 

De incidentie blijft maar stijgen en de gevolgen zijn dramatisch. De patiënten zijn jonger en jonger en worden gediagnosticeerd met « degeneratie of vroegtijdige veroudering ». Wat kunnen we doen om  de evolutie van deze ziekte te remmen ? Wat is de impact van de nutritionele aanbreng ?

 

Een ontstekingsremmende voeding, grotendeels plantaardig, rijk aan vezels, goeie vetten (omega-3) en polyfenolen blijkt de basis te zijn om de afbraakintensiteit van onze neuronen af te remmen.

Op het spoor van de vetten

De hersenen zijn het orgaan die het rijkst is aan vetten. Hij vertegenwoordigdt slechts 2% van de totale lichaamsmassa maar bevat 25% van het totale cholesterol. Met andere woorden, hij is een grote consument van gezonde vetten. Zonder vetten is een goede communicatie tussen de neuronen niet mogelijk. Het zijn de essentiële vetzuren, in het bijzonder de omega-3 die deze neuronale plasticiteit mogelijk maken. Een aanbreng van EPA en DHA is noodzakelijk voor de goede hersenwerking.

 

Cholesterol wordt door de hersenen gebruikt als een soort isoleermiddel, steigernetwerk voor de neuronen, ondersteunende schakel voor de chemische boodschappen en meer bepaald als ondersteunende schakel tussen de zenuwcellen.

 

Een ander minder gekende werking van cholesterol is de cellulaire membraan lipoproteinen verplichten om een bolhouding aan te nemen zodat de vetzuren beschermd worden tegen oxydatieschade (neuronen worden continu blootgesteld aan oxyderende stoffen). Cholesterol beschermt als het ware onze neuronen tegen vroegtijdige veroudering.

ONZE SELECTIE :

Bondgenoten van het geheugen

De ziekte van Alzheimer voorkomen is eveneens de voeding aanvullen met doeltreffende nutriënten die onvoldoende aangebracht worden door de voeding. Namelijk zink. Het is het belangrijkste mineraal voor de hersenen en is neurobeschermend. Wanneer hij gecombineerd wordt met selenium, B-vitamines, taurine, magnesium en vooral neurobeschermende planten zoals Bacopa en Centella, is deze synergie ideaal om de waakzaamheid, het geheugen en de concentratie te ondersteunen.

Een antioxydant complex rijk aan gevarieerde polyfenolen, vitamine C, vitamine E zijn essentieël om de cholesterol/vetmassa in de hersenen te beschermen tegen oxydatie en de neuronenaftakeling tegen te gaan. En tenslotte, in geval van roken, een verstoord cholesterolgehalte, vette lever en grote vermoeidheid, is coenzyme Q10 een neurobeschermer die de energie in de hersenen boost.

ONZE SELECTIE:

Laten wij de juiste reflexen hebben!

Enkele praktische tips inzake vetten, laten we de goeie reflexen hebben

Omega 3 zorgen voor een goede membraanfluiditeit, bevorderen de communicatie tussen de neuronen en een goede hormonale huishouding.

  • Een goeie dosis elke dag, afwisselend uit verschillende bronnen: goeie boter van goede kwaliteit, ghee (geklaarde boter), olijf-, lijnzaad-, koolzaad-, notenolie, …
  • Beperk/verwijder getransformeerde producten (kant en klaar maaltijden, koeken, pizzadeeg, … te rijk aan zonnebloemolie Omega 6).
  • Eet kleine vitte visjes 1 tot 2 maal/week – kleine tip om de vissen te onthouden die de voorkeur hebben SMAZH : sardienen, makreel, anjsovis, zalm en haring.
  • Introduceer vetten ‘s morgens bij het ontbijt, moment waar het lichaam de pancreaslipase secreteert. Denk aan amandelpasta, boter, pindakaas, …Gezonde kwaliteitsvolle eiwitten eten, fruit, groenten.
  • Arm aan vetten en calorieën, brengen fruit en groenten voldoende nutriënten aan – vitaminen, mineralen, oligo-elementen-, essentieel voor het lichaam, terwijl ze een goed verzadigingsgevoel geven. Ze bevatten namelijk antioxydanten die de cholesteroloxydatie en aderplaques tegengaan.

De verwoorde suggesties zijn louter preventief omwille van hun adaptieve en immuunregulerende werking.

Het is belangrijk om samen te werken met de huisarts.