Mand
0

Jouw winkelmandje is leeg.

Totaal0,00 

Mijn winkelmandje bekijken

Algen recepten

Algen, ware zeeschat, worden al lang gebruikt in talloze culinaire tradities over de hele wereld. Algen zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen en zitten boordevol mineralen zoals jodium, magnesium en calcium, maar ook antioxidanten en vezels om de spijsvertering te bevorderen. Door hun rijkdom aan omega-3 en plantaardige proteïnen zijn ze een waardevolle bondgenoot in een evenwichtig, energiek voedingspatroon.

 

In deze receptencollectie vieren we deze superfood afkomstig van de zee met smaakvolle gerechten die gemakkelijk in uw dagelijkse routine op te nemen zijn. Of het nu in de vorm van slaatjes, soepen, tartaars of gastronomische bijgerechten zijn, ontdek hoe u het beste uit algen kunt halen en tegelijkertijd kunt genieten van alle voordelen voor de gezondheid.


 

Rode tapen’alg

Een eenvoudig en lekker recept!

 

Ingrediënten voor een aperitiefschaal voor 6/8 personen:

  • 50 g groene olijven in olie of pekel
  • 50 g zwarte olijven in olie of op z’n Grieks
  • 50 g ontzouten dulse
  • 1 soeplepel tomatenpuree
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 8 gedroogde tomatenbloemblaadjes of gekonfijt in olie
  • 8 tot 10 kappertjes
  • Extra virgin olijfolie
  • ½ gele citroensap

Bereiding:

 

1. Ontpit de olijven.
2. Doe elle ingrediënten in een keukenrobot en mix tot een gladde massa, voeg indien nodig olijfolie toe.

astuces icon whiteTip


Waarom algen zouten/ontzouten?

 

Pekelen is één van de oudste technieken om voedsel te bewaren. Het voorkomt de verspreiding van bacteriën en verlengt zo de houdbaarheid van voedsel. Algen, die vaak in zout bewaard worden, moeten vóór consumptie ontzout worden om de smaak in balans te brengen en de voedingswaarde te behouden.

 

Hoe ontzout men Dulse?

 

Bereid twee recipiënten van elk 1 liter. Neem het equivalent van een handvol dulse in uw hand. Dompel de dulse in het eerste recipiënt en roer het zodat het zout naar de bodem van het water zinkt. Neem het vervolgens op in uw handen en druk het over het recipiënt om het overtollige jodium te verwijderen. Herhaal de handeling in het tweede recipiënt en laat de dulse dit keer minstens 20 seconden rusten. Neem het weer in uw handen en druk het over het recipiënt. Het is nu ontzout en klaar om te koken.

Tortilla met algentartaar

Ingredienten voor 4 personen :

  • 500 g aardappelen
  • 6 eieren
  • 1 potje algentartaar met gegrilde paprika
  • Olijfolie
  • 1 seizoensla
  • Zout, peper

Bereiding:

 

1. Was, schil en snijd de aardappelen in grove stukken.
2. Verhit een pan met 2 soeplepels olijfolie, voeg de aardappelen toe, breng licht op smaak met zout en bak op middelmatig vuur, af en toe roerend.
3. Breek ondertussen de eieren en klop ze op met de algentartaar met gegrilde paprika.
4. De algentartaar kan zelfgemaakt of kant-en-klaar gekocht worden.
5. Zodra de aardappelen gaar zijn, giet u de geklopte eieren in de pan en roert u ze lichtjes om ze te laten garen.
6. Eenmaal gaar, draai ze op een bord en bak ze aan de andere kant.
7. Serveer warm samen met een seizoensla.

astuces icon whiteTip

 

Om een goede algentartaar te kiezen, moet deze samengesteld zijn uit natuurlijke, zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, een aangename textuur en een evenwichtige smaak hebben en op een milieuvriendelijke manier geproduceerd zijn. Geef de voorkeur aan biologisch geteeld of duurzaam geoogste algen. Een goede tartaar bevat meestal een evenwichtige mix van algen met complementaire smaken (Dulse, Nori, Zeesla, Wakame…). Controleer of het product geen additieven, kunstmatige conserveringsmiddelen of synthetische smaakstoffen bevat.

Carrot cake met algen

Ingredienten voor de taart :

  • 320 g geraspte wortelen
  • 65 g zeewier, bijv. natuurlijke zeebonen (himanthalia elongata)
  • 200 g bloem
  • 120 g zachte boter + een beetje voor de bakvorm
  • 120 g bruine suiker
  • 50 g fijngehakte walnoten
  • 50 g amandelpoeder
  • 3 eieren
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • Zest van 1 biologische sinaasappel
  • 1 zakje gist
  • 1 snuifje zout

Ingredienten voor het glasuur :

  • 150 g Philadelphia (of andere)
  • 150 g bloemsuiker
  • 50 g zachte boter

Bereiding:

 

1. Verwarm de over voor op 160 °C.

2. Meng in een grote kom de zachte boter, bruine suiker, kaneel en zout tot een gladde massa.

3. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en vervolgens de eieren één per één, goed roerend na elke toevoeging.

4. Zeef het amandelpoeder, de bloem en het bakpoeder en voeg ze vervolgens toe aan het mengsel.

5. Hak de zeebonen grof.

6. Voeg de algen, de walnoten en de geraspte wortelen toe en meng alles zorgvuldig.

7. Giet het mengsel in een beboterde bakvorm en bak gedurende 1 uur.

8. Controleer met de punt van een mes: als het er niet droog uitkomt, laat dan nog een paar minuten langer bakken.

astuces icon whiteTip

 

Algen in een cake of taart toevoegen is een uitstekend alternatief om op een zachte manier van zijn weldaden te genieten, vooral als u niet zo dol bent op zijn sterke smaak. In combinatie met zoete ingrediënten zoals citrusvruchten, vanille of gedroogd fruit past het subtiel in de bereiding en voegt het een subtiele toets toe. Het is ook een originele en heerlijke manier om de jongste en meest onwillige eters ermee kennis te laten maken!