Mand
0

Jouw winkelmandje is leeg.

Totaal0,00 

Mijn winkelmandje bekijken

De zomer is er. Dit gaat vaak gepaard met een verlangen om zich beter te voelen en overbodige kilo’s te verliezen. Gewichtsverlies is geen nieuwe item maar verschillende recente studies brengen niettemin nieuwe inzichten.

En als we u nu zeggen dat het voornamelijk gaat om de juiste pijlers te ondersteunen en niet meer alles te laten afhangen van een verminderde calorische inname.

 

Deze laatste methode brengt alleen frustratie met zich mee en zet het lichaam aan om het oorspronkelijk gewicht terug te herwinnen, een beetje volgens een cellulair geheugen.

Gewichtstoename is niet noodzakelijk het gevolg van een te rijke voeding of overmatige inname. De oorzaken zijn veeltallig en vergen een bijzondere aandacht ten einde de geschikte kuur te vinden voor éénieder.

 

Het belangrijkste is dit gewichtsverlies aan te vangen in zijn geheel en de mogelijke « tegenhangers » te identificeren ten einde doeltreffende en duurzame oplossingen te vinden.

 

Waar spreekt men nu over ? Ontdekken wat u belet om uw objectieven te bereiken en welke natuurlijke oplossingen daar voor bestaan.

Stress, de eerste natuurlijke tegenhanger

Stress heeft meestal een goede rug en wordt vaak als de boodsdoener beschouwd in elke situatie.
Zijn impact is niettemin heel belangrijk in het gewichtsverlies.

 

Aangehouden stress doet het gewicht toenemen daar het een cortisolstijging veroorzaakt met vetopstapeling als gevolg (vooral abdominaal).

Deze cortisol verhoogt eveneens onze eetlust en stimuleert onze voedingskeuze naar vetrijke en suikerrijke producten toe.

 

Wat is de link tussen cortisol en het beheer van de bloedsuikerspiegel ?

 

« De cortisol is het hormoon van de stress. Als u gestressed bent, maakt u meer cortisol aan. Cortisol bevordert de aanmaak van glucose ter hoogte van de lever, waardoor het vrijkomt in het bloed. Dit mechanisme is zeer logisch : als het lichaam beschouwd dat er een potentieel gevaar is, secreteert het cortisol die de opgeslagen glycogeen in de lever omzet in glucose en vrijstelt in het bloed. Dit dient normaal om de spiercellen te kunnen voeden zodat ze doeltreffend kunnen werken, namelijk vechten of vluchten, tegenover dit potentieel gevaar.

Maar er is geen gevaar en u gaat niet vechten noch vluchten. Daardoor gaat de vrijgestelde suiker in het bloed niet gebruikt worden door de spiercellen maar omgezet worden in vet. Wanneer er te veel suiker in het bloed aanwezig is, secreteert de pancreas namelijk insuline om de suikerspiegel te doen dalen. Ik heb u al gesproken over insuline : deze stimuleert de omzetting naar vet !

Om diezelfde reden, leidt een restrictief dieet naar vetophoping… »*

 

Wat stress betreft, verhoogt hij ook ons ghreline gehalte (verantwoordelijk hormoon voor het hongergevoel) en put hij onze magnesiumreserves uit.

 

*Uittreksel uit het boek « Les 7 lois de la minceur » Marie-Laure André. Leduc Uitgeverij.

Serotonine en suikerdrang

Een aangehouden stress veroorzaakt een stijging van het cortisolgehalte  –  hoe hoger het is, hoe meer het serotonine gehalte daalt.

 

Serotonine is een neurotransmitter die ook het « gelukshormoon » wordt genoemd. Wanneer het gehalte optimaal is, bevordert het een rustig, voorzichtig en doordacht gedrag.

 

Eenmaal er een tekort is, is het een ander verhaal. De persoon wordt prikkelbaar, impulsief, gespannen met een zwakke gemoedstoestand die soms evolueert naar compulsief of addictief gedrag.

Aangezien serotonine een invloed heeft op het humeur en op de emotiebeheersing, komt ze ook tussen in mentale ongemakken en depressie.

 

Binnen het kader van strubbelend gewichtsverlies, heeft serotonine een directe impact op goestingen/ drang of -vraatbuieen naar suiker/chips of alcohol.
Een persoon die systematisch nood heeft aan een bepaald voedingsmiddel of een glas alcohol op het einde van de dag of wanneer hij/zij thuiskomt van het werk – kan een tekort hebben aan serotonine.

 

Serotonine wordt aangemaakt vanuit tryptofaan en wordt vervolgens omgezet in melatonine.

 

Ze speelt dus een belangrijke rol bij het inslapen en het hebben van een herstellende slaap.

 

90% van de serotonine wordt aangemaakt in de darmen.


HOE KAN IK WETEN OF IK EEN LAAG SEROTONINE GEHALTE HEB ?

 

Verschillende testen/vragen kunnen een verlaagd serotonine gehalte aanwijzen.

Zie hier enkele aandachtspunten :

 

  • Ik heb een vertraagde reactietijd
  • Mijn orientatievermogen is zwak
  • Ik heb last van nachtelijk zweten en spaleloosheid
  • Ik sta altijd vroeg op ‘s morgens
  • Ik kan me niet ontspannen
  • Ik kan moeilijk herinslapen eenmaal ik wakker ben
  • Ik heb drang naar zoutrijke voeding
  • Mijn gemoed staat op een laag pitje
  • Ik ben chronisch angstig
  • Ik ben gemakkelijk prikkelbaar
  • Ik heb neiging om geobsedeerd te zijn door bepaalde gedachten

 

Indien u twijfelt, raadpleeg uw gezondheidsprofessional. Hij/zij zal alle informatie verzamelen en aangepaste oplossingen voorstellen.

Bepaalde planten oefenen een gunstige werking uit op de serotonine productie : SINT-JANSKRUID, SAFFRAAN, PASSIEBLOEM, GENTIAAN, …


 

Het darmmicrobioom

De rol van het darmmicrobioom in gewichtstoename en obesitas werd recent in kaart gebracht. Zo tonen studies aan dat mensen met obesitas een bepaald darmmicrobioom profiel vertonen.

 

Meer bepaald, vonden de uitgevoerde studies bij de mens, een link tussen obesitas en een zwakke bacteriële diversifiering:  mensen met een verarmd darmmicrobioom (weinig gediversifieerd) vertonen een uitgesproken vetophoping en overgewicht.

Het microbioom zou betrokken zijn bij ons energiemetabolisme: de darmbacteriëen, die voedselresten uit onze voeding verteren, zouden energie kunnen bezorgen aan ons organisme.

 

Bovendien, secreteren de bacterieën van het microbioom verschillende moleculen die gewichtstoename- maar ook onze eetlust en voedingsinname beïnvloeden.

Wanneer het darmmicrobioom onevenwichtig is, zal de darm weinig propionaat aanmaken en aldus ook lectine, het hormoon van het verzadigingdgevoel.

 

Hou een oog op uw frigo, eetbord, fysieke activiteiten, ja,… maar hou ook uw darmmicrbioom in het oog.

 

Onze selectie :

DARMPERMEABILITEIT

FLORASLIM

Een schildklier die op een laag pitje draait

De schildklier is een kleine klier, gelegen aan de basis van de nek, die schildklierhormonen aanmaakt. Deze klier is de muziekdirigent van ons endocrien systeem en ons metabolisme :  regulatie van onze lichaamstemperatuur en beïnvloedt het humeur, het hartritme, de vertering, het zenuwstelsel…

 

Ze kan hyperactief worden (men spreekt van hyperthyroïdie) of omgekeerd, lui worden (men spreekt van hypothyroïdie).

 

De schildklier is heel gevoelig en ontregelt zich gemakkelijk in geval van jodium, vitamine D, zink, magnesium, ijzer…. tekort… en restrictieve diëten hebben ook neiging om haar te verstoren : het lichaam krijgt onvoldoende calorieën binnen en de schildklier reageert door de secretie van de schildklierhormonen te verminderen (T3 en T4) wat leidt tot hypothyroïdie.

 

In geval van magnesiumtekort bijvoorbeeld, verliest men onze capaciteit om energie aan te maken wat leidt tot vermoeidheid en tot een wijziging van ons voedingsgedrag met meer trek voor « geruststellende » voeding.

Uw basismetabolisme vermindert, u bent moe, u heeft geen energie meer,… Dit alles om uw inwendig energieverbruik te verminderen tengevolge van een gebrek aan calorieinname.

 

Het is belangrijk om de tekorten aan micro-nutriënten of cofactoren voor de schildklierwerking, te vermijden. Wanneer een persoon een voedingscorrectie doorvoert, regelmatig een fysieke activiteit beoefent en het gewichtsverlies blijft stagneren, is het interessant om een ontregeling van de schildklier te checken.

 

Onze selectie :

GEACTIVEERDE TYROSINE

TIRO-REGLEING

ONZE SELECTIE

  • SLANKHEID
    Werkt in synergie en helpt om de uitscheidingsfuncties te stimuleren.
    Deze formule combineert actieve bestanddelen met zuiverende, stimulerende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.
  • SILHOUET
    Ondersteunt de reiniging van het darmkanaal.  Een goeie transit bevordert een goede opname van de nutriënten, remt de winderigheid en opgezwollen gevoel.
    Een goeie start om een platte buik te bekomen.
  • CHROOM
    Chroom is een oligo-element dat bijdraagt tot het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Als cofactor voor insuline, kan hij de bloedsuikerspiegel verbeteren. Chroom helpt het gewicht te reguleren dankzij het minderen van de insuline- en suiker pieken. Uiteindelijk, vermindert hij de vraatbuien (naar zout en zoet toe) en regelt de eetlust waardoor gewichtsverlies bevordert wordt.
  • ALGEMENE DRAINEUR
    Drainage en zuiveren
    van de 5 ontgiftingswegen ten einde toxines en toxische stoffen uit het lichaam te elimineren. Door deze eliminatie functie, wordt een metabool- hormonaal- en immunitair evenwicht gegarandeerd. Het is dus belangrijk om zorg te dragen voor onze ontgiftingswegen en ze af en toe te stimuleren of zuiveren.

 

  • GROENE THEE
    De thee draagt bij tot gewichtscontrole en vetmetabolisme.
    Het is een heel goede bondgenoot daar hij deelneemt aan de ‘vetverbrandende ‘ thermogenese en de vochtafvoer via de nier bevordert.

Wist u dat ? Vet mijden is geen goed idee !

Vet, dat is het leven ! Ja ja dit lijkt misschien raar dat men op een goede verhouding van kwaliteitsvolle vetzuren wenst te mikken.

 

Omega 3 (+ lien) vetzuren zorgen voor een goede membraanfluiditeit, bevorderen de communicatie tussen de neuronen en een goeie hormoon productie.

Eveneens betrokken bij de vetverbanding, is het belangrijk om de ratio omega-6 (overmatig aanwezig in de moderne en industriële voeding) en omega-3 te herstellen.  Deze evenwichtsherstelling vermindert gewichtstoename door de ontsteking binnen het lichaam te minderen maar ook het vetprofiel te verbeteren.

Omega 3 vetten helpen vetten mobiliseren en deze te gebruiken als energiebron voor de verbranding. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn essentieel voor het gewichtsverlies.

 

Een goeie dagelijkse dosis aan diverse vetten uit gevarieerde afkomst is aangewezen : goeie boerenboter, ghee (geklaarde boter), olijfolie, lijnzaad-/koolzaad/notenolie … en getransformeerde producten mijden/beperken (kant en klaar maaltijden, koeken, pizzadeeg, … te rijk aan Omega6-Zonnebloemolie).

En tevens kleine vette visjes eten 1 tot 2 maal per week : sardien, makreel, ansjovis, zalm en haring.

Indien u daar moeite mee heeft kan u een bokaal witte bonne (het sap eruit gieten en spoelen) mengen met de vis naar keuze en mixen met olijflie en klaar is kees ! Een heerlijke kant en klare smeersalade voor op de boterham.

Te adopteren tips

 

  • Vermijdt dieetrestrictie dat leidt tot voedingstekorten en frustratie. Mik op een hypotoxische voeding (en niet hypocalorisch). Het gaat erom om beter te eten en niet minder te eten.
  • Drinken, drinken, drinken ... water natuurlijk. Ideaal om drainage te bevorderen van de weefsels en te zorgen dat de afvalstoffen uitgescheiden worden.
  • Uw gewichtsvermindering begeleiden met een fysieke activiteit die u deugd doet: gaan stappen na de maaltijd, een wandeling doen met de famillie, een activiteit doen die u aanzet tot bewegen. In elk geval, is een sedentaire levensstijl de vijand van gewichtsverlies.
  • Een goeie dosis vetten innemen, rijk aan omega 3 en noten die het gewicht helpen reguleren.
  • Draag zorg voor uw darmen en schildklier.
  • Beperk uw suikerconsumptie (vooral geraffineerd).
  • Kies voor activiteiten die u ontspannen en beheeer goed uwe stress.
  • Interesseer u voor chrononutritie, boeiend onderwerp die u uitnodigd om hetgeen wat u lichaam nodig heeft, te geven op het beste moment van de dag. Soms is het voldoende om slechts bepaalde zaken te veranderen : het ene voedingsmiddel innemen ‘s morgens om de dopamine te ondersteunen, het ander voedingsmiddel om 16u om de slaap te ondersteunen (melatonine), …

De genoemde suggesties zijn louter indicatief voor hun adaptieve en immuunregulerende werking.

Het is belangrijk om samen te werken met de huisarts.