Mand
0

Jouw winkelmandje is leeg.

Totaal0,00 

Mijn winkelmandje bekijken

In 2021 werden ongeveer 770.000 Belgen behandeld voor diabetes, wat overeenkomt met 6,8% van de bevolking. En dit cijfer blijft toenemen.

 

De oorzaken hiervoor zijn overmatige consumptie van suikers (in alle vormen), overmatige verzadigde vetten en gebrek aan lichaamsbeweging.
Een winnende combinatie die het lichaam voortdurend belast met schommelende inname waar het geen raad met weet.

Wat is diabetes ?

Diabetes is een aandoening waarbij de opname, het gebruik en de opslag van suikers uit voeding verstoord zijn. Het wordt gekenmerkt door een te hoog gehalte aan glucose in het bloed (bloedsuikerspiegel).

 

Er worden voornamelijk twee types diabetes onderscheiden, namelijk diabetes type 1 en diabetes type 2 (waarvan 92% van de diabetici type 2 heeft).
Vanwege de ernstige gevolgen, de hoge prevalentie en de epidemische groei, vormt diabetes type 2 een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid.
In de gezondheidszorg wordt zelfs gesproken van een “wereldwijde gezondheidscrisis”.

 

Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk en sluipend en wordt vaak voorafgegaan door een prediabetes fase, waarin zich reeds miljoenen mensen bevinden. Alleen al in België werd in 2019 geschat dat 374 miljoen mensen tussen 20 en 79 jaar prediabetes hebben.

De grote familie van de koolhydraten

Koolhydraten maken deel uit van de drie belangrijke macronutriënten families die essentieel zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Ze behoren tot de grote familie van “suikers” en zijn een van de belangrijkste bronnen van energie. Vooral glucose is een energiebron voor de hersenen en spieren.

 

Hun naam eindigt meestal op “ose”: glucose, fructose, lactose, enz. Er zijn drie categorieën koolhydraten: eenvoudige, dubbele en complexe koolhydraten.

 

Om de zaken te vereenvoudigen, geldt dat hoe eenvoudiger een koolhydraat is, hoe gemakkelijker het te verteren is. De vertering van complexe koolhydraten vereist een langzamer en grondiger verteringsproces.

 

Wanneer we over suiker spreken, denken we meestal aan toegevoegde suikers, snoep of zoete dranken. Maar ze komen ook natuurlijk voor in sommige voedingsmiddelen zoals fruit en zuivelproducten.

 

Grafiekbron: École alimentation vivante et durable (EAVD).

Voornaamste rol van de koolhydraten = energie leveren

Bij een gezond individu zorgt de insuline, geproduceerd door de alvleesklier, ervoor dat suiker door cellen wordt gebruikt en/of opgeslagen (de overmaat). Het lichaam denkt op dat moment : laten we de lichte overmaat aan suiker opslaan voor een later moment, onder de vorm van glycogeen (in de lever en spieren).

 

Wanneer er een grote overschot aan suiker is, dwingt de insuline het om de vetcellen (adipocyten) binnen te gaan en daar opgeslagen te worden als lipiden (triglyceriden).

 

Bij een persoon met diabetes type 2 verliest de insuline aanvankelijk aan efficiëntie (of gevoeligheid), wat we insulineresistentie noemen. In eerste instantie reageert het lichaam op deze situatie door meer insuline te produceren als compensatie. Deze overproductie aan insuline zal echter het opslaan van vet in vetweefsel verhogen (en op lange termijn de alvleesklier uitputten).

 

Dit opent de deur naar permanente diabetes, met risico’s op cardiovasculaire aandoeningen, overgewicht en obesitas, verzuring van het lichaam en het ontstaan van ontstekingsziekten en aandoeningen zoals niet-alcoholische leververvetting (Nash), die de lever aantast.

De maat (aan koolhydraten) is vol !

Het voornaamste probleem is inderdaad de overmatige en voortdurende consumptie van suikers.

 

Sommige professionals gaan zelfs zover dat ze beweren dat het overgrote deel van de bevolking de hele dag door voortdurend koolhydraatrijke voedingsmiddelen consumeert.
Met andere woorden, we eten er de hele dag door!

 

Het lichaam raakt uitgeput door een te frequente en te overvloedige afgifte van insuline, zonder enige rust. Dit wordt vaak veroorzaakt door het consumeren van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, te veel zetmeel, snelle suikers, bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken, enzovoort.

 

De publieke vijanden :

  • Getransformeerde voedingsmiddelen met hoge glycemische index
  • Magnesium tekort
  • Laaggradige ontsteking (en productie van vrije radicalen)
  • Stress
  • Slaaptekort
  • Sedentariteit

 

Gelukkig is insulineresistentie geen onomkeerbaar fenomeen: verschillende studies tonen inderdaad aan dat mensen met glucosemetabolismestoornissen de situatie kunnen omkeren door eenvoudige aanpassingen in hun levensstijl.

Welke veranderingen doorvoeren ?

  • De voeding niet alleen baseren op eenvoudige suikers ;
  • Een voeding innemen die rijk is aan magnesium, anti-oxydanten en goede bronnen van vetzuren (ten einde ontsteking te voorkomen), groenten afwisselen en voldoende vezels eten.

Te verkiezen koolhydraten: gedroogd fruit, vers fruit, zoete groenten, zetmeelrijke groenten, granen, peulvruchten, …

 

Suikers: rapadura, honing, ahornsiroop, kokossuiker, …

 

Te vermijden koolhydraten: overmatig gebruik van geraffineerde en niet geweekte granen, bewerkte suikers, geraffineerde witte suiker, glucosestroop (let op, gevaarlijk), …

Ontdek onze selectie

 

De integrale benadering zal gebaseerd zijn op een holistische visie, waarbij wordt samengewerkt met planten die bijdragen aan de regulatie van het koolhydraatmetabolisme, sporenelementen en een evenwichtige inname van goede vetbronnen – die schrijnend ontbreken in onze moderne westerse voeding.

Suikerspiegel begeleiding

Kleine plus :

Zoom op de witte moerbei, het geheim ingrediënt van RESVERA SUIKER :

 

Het extract van de witte moerbei draagt bij aan het behoud van de balans van het koolhydraatmetabolisme in het lichaam. Het wordt steeds meer geprezen vanwege de farmacologische eigenschappen:

  • Hypoglykemisch
  • Hoge antioxidantcapaciteit
  • Antimicrobieel
  • Anti-hyperlipidemisch, antihypertensief
  • Neuroprotectief
  • Immunomodulerend
  • Leverbeschermend
  • Anti-stress

 

Gewichtsverlies begeleiding

 


Wist u het ?

Om de absorptietijd van koolhydraten te verminderen, kun je inzetten op een “win-winsituatie”.

 

Bijvoorbeeld, het consumeren van suiker samen met een goede bron aan vetten, vezels en/of noten kan de absorptietijd van suiker vertragen.

 

Maar, als het gaat om voedingsmiddelen van goede voedingskwaliteit, is het belangrijk. Dus, wat Nutella betreft, met zijn combinatie aan chocolade, olie en hazelnoten, kan men niet zeggen dat het een goede keuze is, want het bevat vaak veel toegevoegde suikers en transvetten, wat niet gezond is. Het is beter om te kiezen voor voedingsmiddelen met hoogwaardige voedingsstoffen om de opname van koolhydraten te vertragen 😊


 

De verwoorde suggesties zijn louter preventief omwille van hun adaptieve en immuunregulerende werking.

Het is belangrijk om samen te werken met de huisarts.