
Geboren in het hartje van de Vendée, 20 jaar geleden, beschikt de Laboratoria HERBOLISTIQUE over een hele traditie kruidenkennis, overgedragen over 3 generaties.
Net als een zich ontwikkelende embryo, biedt de knop een concentraat van leven dat zowel de eigenschappen van bloemen, fruit, schors, wortels en bladeren bevat.
Er zijn er een grote verscheidenheid aan stoffen in te vinden: nucleïnezuren (DNA), groeihormonen, vitaminen, oligo-elementen, mineralen en antioxidanten.
Alles is klaar voor een snelle groei in de lente.
De maceratie van knoppen wordt in verschillende laboratoria op verschillende manieren uitgevoerd.
Er is geen standaardisatie. De kwaliteit van de producten hangt af van een aantal factoren, van de oogst tot de bereiding.
Gemmotherapie, van het Latijnse “gemmae” dat “knop” betekent, onderscheidt zich door het gebruik van het embryonale deel van een plant. Knopmaceraten worden verkregen door dit embryonale weefsel gedurende 21 dagen te macereren in een mengsel van water, alcohol en glycerine.
De kwaliteit en de biologische benadering
Het volledige assortiment gemmotherapie HERBOLISTIQUE is afkomstig ven de biologische landbouw.
Elke batch wordt, in elke productiefase, zorgvuldig gecontroleerd, zowel intern als door een erkend onafhankelijk laboratorium, om een maximale en constante kwaliteit te garanderen.
Elke oogst wordt systematisch opnieuw gecontroleerd op verontreinigende stoffen, zelfs als ze biologisch geteeld zijn.

Het gebruik van verse knoppen en jonge scheuten
De knoppen worden in de lente geoogst op een belangrijk moment in hun natuurlijke ontwikkelingscycles.
Ze worden niet gesneden of gemalen om denaturatie te voorkomen en worden vervolgens gedurende 21 dagen in een mengsel van water, alcohol en glycerol gemacereerd.
Het verkregen extract wordt een geconcentreerd maceraat genoemd omdat het niet verdund is.

Een zorgvuldige voorbereiding
Dokter Pol Henry-methode
De Laboratoria HERBOLISTIQUE passen het protocol van Dr Pol Henry zorgvuldig toe.
Dit houdt in dat plataardige embryonale weefsels worden gemacereerd in 3 oplosmiddelen : alcohol, water en plataardige glycerine.
Hierdoor verkrijgt men een geconcentreerd glycerinemaceraat (met een gedynamiseerde maceratie).
Elk oplosmiddel speelt een bepaalde rol bij de extractie van actieve bestanddelen:
- voor water, zijn dit in water oplosbare derivaten, tanninen en minerale zouten,
- voor alcohol, zijn dit alkaloïden, glycohetrosiden en glycosiden,
- voor glycérine zijn het eerder essentiële oliën, fenolen, vetoplosbare elementen zoals flavonoïden en vitaminen.

Gedynamiseerd water volgens de Plocher-methode
Het gebruik van gedynamiseerd water volgens de Plocher-methode zorgt voor een maximale opname van de actieve bestanddelen tijdens de maceratie.
Dynamisatie is een activeringsproces van water dat de bewegingen reproduceert die water in de natuur volgt.
Dit proces, dat meer dan 20 jaar geleden werd ontwikkeld door Roland Plocher, herstelt en optimaliseert de kwaliteit van het water. Het maakt het mogelijk om alle minerale elementen van het water te behouden, zware metalen, verontreinigende stoffen en kiemen te verminderen.
Resultaat? Dit gevitaliseerde water, dat biocompatibel wordt genoemd, zorgt ervoor dat de actieve bestanddelen van planten beter naar de lichaamscellen worden getransporteerd. Het verbetert het vermogen van het lichaam om gifstoffen te verwijderen, versnelt intercellulaire uitwisselingen en rehydrateert weefsels.

Een geconcentreerd, onverdund maceraat
Zoals benadrukt, wordt het maceraat bereid met hele en verse knoppen en het gebruik van de drie oplosmiddelen : water, alcohol en glycerine.
Inderdaad, de extractie uitsluitend met water en glycerine vormt een probleem, vooral voor aromatische knoppen omdat de verbindingen moeilijk oplossen in deze oplosmiddelen. Bovendien zijn deze bereidingen minder stabiel en hebben ze een mindere houdbaarheid in de tijd.
Het feit dat gemmotherapeutische extracten worden bereid met een primaire oplossing zonder opeenvolgende verdunning biedt het zeer interessante voordelen.
Deze methode maakt direct gebruik van het geconcentreerde glycerinemaceraat (moedermaceraat en niet de D1-verdunning). Dit betekent dat de moedermaceratie rechtstreeks wordt uitgevoerd in de uiteindelijke oplossing van water, alcohol en glycerine.
In vergelijking met verdunde extracten is de toe te dienen dosis dan 10 keer lager.
Maar het maakt het ook mogelijk om een grotere hoeveelheid actieve bestanddelen te extraheren uit de oorspronkelijke toppen of embryonale weefsels, waardoor het eindproduct een uitstekende concentratie actieve bestanddelen heeft.
Bovendien is de ingenomen hoeveelheid alcohol ook lager, wat comfort biedt voor kinderen en zwangere vrouwen.
De hoeveelheid gebruikte knoppen
Het is belangrijk om rekening te houden met het vochtgehalte van de knop, jonge scheut of wortel. Het vochtgehalte wordt berekend door het verse plantmateriaal dat zal worden gebruikt voor het volgende proces volledig te dehydrateren, met verwijzing naar het drooggewicht.
De berekening van de 3 oplosmiddelen die moeten worden toegevoegd, wordt daarom gebaseerd op het gewicht van de droge plant. De Laboratoria HERBOLISTIQUE gebruiken verse knoppen door het drogestofequivalent (5% drogestofequivalent) te berekenen, d.w.z. 10 tot 17 kg verse knoppen, afhankelijk van de knop, voor 100 kg maceraat.
Deze concentratie geeft de verhouding aan van actieve elementen die aanwezig zijn in het eindproduct na verdamping van het water, dat wil zeggen wanneer alleen het droge materiaal in overweging wordt genomen.
Dit betekent bijvoorbeeld dat in 100g product 5g overeenkomt met de actieve bestanddelen in de toppen nadat het water is verdampt.
De concentratie is te zien aan de kleur van het extract (vaak onzichtbaar omdat de fles amberkleurig is).
DE KNOP, DEZE FYTOCOMPLEX
Een medicinale plant als geheel beschouwd, inclusief de metabolische inhoud, vormt een fytocomplex. Om deze redenen moeten extractieactiviteiten gericht zijn op het behoud van de structurele en functionele integriteit van de fabriek.
Alleen op die manier kan de plant zijn maximale farmacologische en therapeutische activiteit uitoefenen.
De nieuwste ontdekkingen in de fytochemische en antioxidantanalyse van geconcentreerde knopmaceraten
Het onderzoek uitgevoerd aan de Faculteit Farmacie van Angers toont aan dat de drie aanbevolen oplosmiddelen water/alcohol/glycerine, zoals aanbevolen door Dr Pol Henry, meer dan 50 metabolieten produceren.
Deze metabolieten omvatten primaire metabolieten zoals suikers, organische zuren geassocieerd met chlorofyl (11%), en secundaire metabolieten die actieve bestanddelen bevatten zoals fenylethanoiden, flavonoïden, iridoïden en terpenen (89%).
De farmacopee-methode (glycerine + alcohol alleen) produceert 88,1% secundaire metabolieten, maar deze worden vervolgens 10 keer verdund (uiteindelijk 8,8%).
De 2e methode, een combinatie van water en glycerine, produceerde 41,8% secundaire metabolieten, vergeleken met respectievelijk 31,2% en 6% voor alcohol en water/alcoholextractie.
Verdeling van metabolieten uit verschillende extracten.
Primaire metabolieten en chlorofyl (gestreepte staafdiagrammen); secundaire metabolieten (staafdiagrammen zonder strepen).

G = Glycerine W= Water E = Ethanol
De onderstaande figuur toont alleen de iridoïden waarvan het gehalte hoger was dan 1 mg/g droge stof.

G = Glycerine W= Water E = Ethanol
Iridoïdengehalte (mg/g droge stof) in extracten verkregen met de verschillende oplosmiddelsystemen
(extract verkregen met alleen glycerine wordt niet afgebeeld omdat het geen iridoïden bevat).
In totaal werden zestien iridoïden geïdentificeerd in de verschillende maceraten, waaronder oleuropeïne, oleurosine, lucidumoside C, ligstroside en de aglycon van oleuropeïne.
Het zijn de maceraten w/e/g, e/g en w/g die de beste diversiteit hebben laten zien wat betreft het aantal secundaire metabolieten, met respectievelijk 9, 7 en 6 geïdentificeerde iridoïden.
Er werden hogere opbrengsten verkregen met de oplosmiddelmaceraten e/g (79 mg/g droge stof), (49 mg/g droge stof) en w/e/g (47 mg/g droge stof).
Hoewel de maceratie e/g een hogere opbrengst aan iridoïden opleverde, is het belangrijk om op te merken dat in de farmacopee-methode het eindproduct 10 keer wordt verdund, dus de uiteindelijke opbrengst wordt gedeeld door 10.
Bronnen:
Charpentier, Thomas et al. “A Descriptive Chemical Composition of Concentrated Bud Macerates through an Optimized SPE-HPLC-UV-MS2 Method-Application to Alnus glutinosa, Ribes nigrum, Rosa canina, Rosmarinus officinalis and Tilia
tomentosa.” Plants (Basel, Switzerland) vol. 11,2 144. 6 Jan. 2022
https://www.mdpi.com/2223-7747/11/2/144
- Dit onderzoek analyseerde de chemische samenstelling van de glycerinemaceraten (water/ethanol/glycerine) van de volgende knoppen: Alnus glutinosa, Ribes nigrum, Rosmarinus officinalis, Rosa canina en Tilia tomentosa. De resultaten benadrukten de grote chemische diversiteit (57 verschillende chemische componenten geïdentificeerd) verkregen door de maceratie van knoppen in de 3 oplosmiddelen. Bovendien konden ze het superieure antioxidantvermogen van de knop van Rosa canina
Bréard, D.; Esselin, H.; Bugeia, L.; Boisard, S.; Guilet, D.; Richomme, P.; Le Ray, A.-M.; Ripoll, C. Influence of Maceration Solvent on Chemical Composition of Gemmotherapy Macerates—A Case Study on Olea europaea Young Shoots. Nutraceuticals 2023, 3, 574-590
https://www.mdpi.com/1661-3821/3/4/41
- Het doel van dit onderzoek was om de verschillende knoppenextractiemethoden te vergelijken. Dit maakte het mogelijk om voor elke methode het gehalte en de diversiteit van secundaire metabolieten in de uiteindelijke extracten te meten. De conclusies van het onderzoek benadrukken de methode van Dr. Pol Henry (water/ethanol/glycerine – onverdund), omdat deze een grotere verspreiding en hogere niveaus van secundaire metabolieten oplevert dan de methode van de Europese Farmacopee (ethanol/glycerine – 10 keer verdund).
Een versterkt gebruik
Het potentieel van synergieën
Er moet onderscheid worden gemaakt tussen het tijdelijk mengen van planten en een bereide synergie. Het is van onschatbare waarde om verse knoppen te mengen, in verhoudingen die geschikt worden geacht, om ze samen te macereren. Op deze manier ondergaat het complex, dat rijk is aan verschillende knoppen, slechts één maceratie. Het eindresultaat wordt zo versterkt.
Aan wie wordt gemmotherapie bestemd?
« De gemmotherapie is een echte geneeskunde voor de hele familie»
De knoppenmaceraten kunnen door de meerderheid van de mensen worden gebruikt en bieden zeer weinig tegenindicaties of interacties met medicijnen. Ze veroorzaken geen gewenning of bijwerkingen. Individuele knoppen zijn met name geschikt voor gevoelige personen, mensen met chronische aandoeningen, kinderen (vanaf 3 jaar of volgens het advies van uw zorgverlener), ouderen en zelfs tijdens de zwangerschap en borstvoeding voor sommigen.
Gebruiksprincipe
De knoppenmaceraten worden oraal ingenomen, puur of verdund, buiten de maaltijden voor een optimaal resultaat. Over het algemeen wordt gemmotherapie als kuur gedurende 3 weken gebruikt.
Kuren kunnen herhaald worden na een pauze van minimum 1 week. Knopmaceraten kunnen worden ingenomen in een vloeistof zoals water of een lepel honing om de inname te vergemakkelijken.
De verschillende soorten kuren
Punctuele kuren
De punctuele kuur heeft meestal een genezend doel, om op een specifiek symptoom in te werken, het lichaam te helpen bepaalde aandoeningen op te lossen, bepaalde stoornissen te voorkomen of een seizoensgebonden drainage uit te voeren. Indien nodig kan deze gevolgd worden door een langere kuur, voor langdurig onderhoud.
Duur : 3 weken
Lange kuur
Lange kuren zijn nuttig voor chronische aandoeningen en zijn vaak langdurig. Dit kunnen hormonale problemen zijn (bijv. menopauze), hartproblemen, darmproblemen, metabolisch (bijv. cholesterol), enz. Een eenmalige kuur is over het algemeen niet voldoende voor dit soort problemen, omdat knopmaceraten tijd nodig hebben om een blijvend effect te hebben. De gebruikte dosering of behandelingen kunnen echter na verloop van tijd veranderen.
Bij gemmotherapie wordt over het algemeen de voorkeur gegeven aan lange kuren.
Duur: enkele maanden, in een tempo van 3 weken behandeling per maand en 1 week pauze, of 5 dagen op 7 en 2 dagen pauze in het weekend.
In de stabilisatie- en onderhoudsfase kan het aanbevolen zijn om de knoppen 10 dagen per maand in te nemen.

Document uitsluitend bestemd voor de gezondheidsprofessional.