Maandag 15 januari wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar.
Dit concept komt rechtstreeks uit Engeland, ondersteund door schijnbaar wetenschappelijke berekeningen en parameters zoals somber winterweer, financiën die vaak op hun dieptepunt staan in die periode, gebrek aan licht, het snel vergeten van de goede voornemens, de feesten die al veraf lijken, …
Niemand twijfelt eraan dat dit concept vooral een reclametintje heeft. Waarom de winterperiode niet beschouwen als een unieke gelegenheid om een bladzijde om te draaien, jezelf te bevrijden van bepaalde dingen na de winterslaap, een nieuw jaar te beginnen, niet met onhaalbare, maar eerder realistische en duurzame voornemens.
Laten we gebruik maken van dit jaarbegin om over te stappen naar eenvoudige gewoontes en voort te bouwen op fundamenten die vitaliteit inspireren!
Digestieve rust
Na een periode van overdaad, lijkt terugkeer naar maagrust het eerste vertrekpunt te zijn. Het lichaam werd op zijn minst een beetje mishandeld, in ieder geval overbelast.
Ongeacht het ongemak dat dit met zich meebracht, van lichte tot matige symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gas, spijsverteringsproblemen, … tot ernstigere symptomen zoals het prikkelbare darmsyndroom, colopathie, intestinale dysbiose, … is deze kwetsbaarheid slechts het topje van de ijsberg.
De darmintegriteit is essentieel voor uw vitaliteit, uw immuniteit en uw zenuwrust. Het doel voor dit nieuwe jaar zou zijn om de darmintegriteit en het enzymatische potentieel te herstellen. Dit kan beginnen met een rustige spijsvertering. Dit betekent niet meteen een fanatieke aanhanger worden van vasten, maar misschien al wennen aan enkele rustmomenten.
Een goede gewoonte:
Geef de voorkeur aan een kuur met kippen- (of rundvlees) bouillon na periodes van overmatige voedselinname of bij de eerste tekenen van verminderde immuniteit. Rijk aan collageen, mineralen, aminozuren, is bottenbouillon een verjongingskuur om de darmen te regenereren.
- DARMPERMEABILITEIT– herstel van de darmbarrière:
Een synergie van verschillende erkende planten, specifieke aminozuren en probiotische stammen om een normale spijsverteringsfunctie te herstellen, voor de darmflora te zorgen en de immuniteit te ondersteunen. - SPIJSVERTERINGSCOMFORT – begeleiding bij spijsverteringsongemakken:
In de plantenwereld zijn er veel planten die de goede spijsverteringscapaciteiten ondersteunen. Hieronder vallen melisse, gentiaan, verbena, groene anijs, basilicum, engelwortel, … allemaal prachtige planten om een rustige spijsvertering te bevorderen. - TRANSIPURE – zorg voor het hepatointestinale gebied:
Paardebloem, zwarte radijs en chlorella, een zeer interessante combinatie die bijdraagt aan natuurlijke ontgifting, een reiniging van lever/darmen en de regulering van de darmtransit.
Het gaat er niet om altijd een perfect, gevarieerd, kleurrijk en uitgebalanceerd bord te eten. Het leven is niet “geaseptiseerd”, en voor sommigen is de kunst van tafelen ook de kunst van het delen. Maar het integreren van enkele spijsverteringsrustmomenten, het zorgen voor de darmbarrière, het drinken van spijsverteringsthee en kruiden, … lijken een heel haalbare uitdaging!
Gebrek aan licht
Zelfs een goed humeur kan soms wankelen bij een langdurige afname van licht. Dit heeft zelfs een naam: “seizoensgebonden depressie”.
Sommige landen worden meer getroffen, sommige mensen ook. Als je het gevoel hebt dat je tot de categorie mensen behoort die stemmingswisselingen en/of moeite met motivatie, … ervaren tijdens de wintermaanden, dan is dit misschien het geval.
Licht stimuleert namelijk de hypothalamus, het deel van je hersenen dat je circadiane ritme controleert. Dit natuurlijke ritme houdt ons in fase met de 24 uren tijdens de dag en zorgt ervoor dat ons organisme weet wanneer het dient te rusten of ontwaken.
Wanneer de lichtintensiteit verandert, past de hypothalamus de fasen van je circadiane ritme aan. Het geeft signalen aan je lichaam om verschillende hoeveelheden belangrijke hormonen aan te passen. De niveaus van serotonine (het welzijnshormoon) bijvoorbeeld kunnen dalen, wat je humeur kan beïnvloeden.
Onze selectie om je humeur te behouden:
- ASHWAGHANDA-ROLKLAVER:
Deze eeuwenoude medicinale plant heeft de eigenschap om moeilijke periodes van prikkelbaarheid of angst te kalmeren. Een mooie synergie van 2 planten voor emotioneel welzijn. - EMOTIONEEL EVENWICHT:
Een combinatie van 4 planten die bijdragen aan ontspanning, relaxatie, harmonie en emotionele regulatie.
Probeer zoveel mogelijk frisse lucht binnen te krijgen, zelfs als het buiten grijs is, probeer naar buiten te gaan en te genieten van natuurlijk licht.
Ideaal is om aan het einde van de ochtend of tijdens de lunch naar buiten te gaan. Een korte wandeling van 15 minuten na de maaltijd combineert: frisse lucht, optimale spijsvertering, een dosis licht en stressbeheersing.
Vasthouden aan voornemens
De energie van een nieuw jaar brengt soms de wens mee om alles te veranderen.
Dus ja, waarom niet! Maar stap voor stap…
Het spreiden van je veranderingen stelt je in staat om op lange termijn vast te houden aan je doelen. Sommige temperamenten (of persoonlijkheden) willen meteen “alles” en leggen zichzelf een ijzere discipline op terwijl één verandering per maand langer volgehouden wordt.
Dat maakt het mogelijk om verandering te integreren met enige reflectie (en voor onze kleine cellen om zich na 21 dagen aan de verandering aan te passen). Het stelt ons ook in staat om te genieten van kleine overwinningen en nadien terug te blikken : mijn god, ik heb dat allemaal bereikt!
Enkele ideeën:
Januari – Herstellen van een zo min mogelijk bewerkte voeding. Deze maand consumeer ik geen kant-en-klare maaltijden.
Februari – Ik verdubbel mijn portie groenten op mijn bord en ontdek hoe ik nieuwe groenten kan bereiden. Ik verwelkom daikon, boerenkool, snijbiet, schorseneren, …
Maart – Ik beperk de opwekkende middelen tot het strikte minimum, vaarwel koffie, tabak, alcohol, frisdrank… Kies je favoriete verslaving en halveer de consumptie ervan (ja, ja).
April – Ik integreer goede vetbronnen in mijn bord. Door oliën te variëren: olijf, lijnzaad, koolzaad, hennep, noten, … en goede vette vis (sardines, haring, makreel, ansjovis, …) en noten (amandelen, walnoten, …).
Mei – Ik verminder sterk de consumptie van geraffineerde koolhydraten met een hoog glycemisch index: wit brood, witte bloem, witte suiker.
Juni – Als ik een “zuivelverslaafde” ben, verminder ik mijn consumptie en geef ik de voorkeur aan echt goede rauwe melkerijboter, geiten- en schapenkaas.
Juli – Mijn fruit en groenten zijn biologisch en ik ontdek een nieuw adres van een slager/boerderij die kwaliteitsvlees aanbiedt.
Augustus – Ik integreer enkele meer “levende” voedingsmiddelen in mijn bord. Kiemen, microgroenten, ik probeer kefir, kombucha, gefermenteerde groenten…
September – Ik integreer meer rauw voedsel in mijn bord of voor mijn maaltijd. Biet, bloemkool, broccoli, courgette, wortel,… zoveel mogelijkheden! En ik probeer over het algemeen zachtere kookmethoden om het grootste deel van de enzymen, vitamines en mineralen te behouden.
Oktober – Ik gebruik voor mijn snacks en gebak volkorenmeel van spelt, boekweit of kastanje en ik zoet liever met rapadura, honing, dadels, ahornsiroop, kokossuiker,…
November – Ik kook zo vaak mogelijk, het is milieuvriendelijker, zuiniger en gezonder. Je zult verrast zijn door de nieuwe energie na een evenwichtige huisgemaakte maaltijd. Geen inzinking meer na de lunch, veroorzaakt door zware en suikerrijke maaltijden (wit brood).
December – Ik consumeer dierlijke eiwitten op een verstandige en redelijke manier, waarbij ik de zeer bewerkte vleeswaren tot een minimum beperk. Ik breid mijn scala uit met plantaardige eiwitten: linzen, kikkererwten, soja, seitan, boekweit,…
En hop, een jaar van veranderingen achter me waarin ik vooral gezondheid, energie en vitaliteit heb bijgewonnen!
De verwoorde suggesties zijn louter preventief omwille van hun adaptieve en immuunregulerende werking.
Het is belangrijk om samen te werken met de huisarts.