Mand
0

Jouw winkelmandje is leeg.

Totaal0,00 

Mijn winkelmandje bekijken

Ook bekend als ascorbinezuur, is het een essentiële vitamine voor tal van fysiologische functies in het lichaam.

 

Haar antivermoeidheidskracht is te danken aan haar vermogen om vitamine E te regenereren en de opname van ijzer en calcium uit plantaardige bronnen te verhogen, naast andere voordelen. Vitamine C speelt ook een rol in het genezingsproces van de huid, wat celregeneratie bevordert.

 

Laten we inzoomen op de vele kwaliteiten

De voordelen van vitamine C zijn talrijk. Het draagt actief bij aan de goede werking van ons immuunsysteem door de normale vorming van collageen te bevorderen, het energiemetabolisme te ondersteunen en te zorgen voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het speelt een belangerijke rol als infectiebestrijdingsmiddel.

Bovendien werkt vitamine C als een beschermend schild tegen oxidatieve stress, waardoor de antioxidantafweer van het lichaam wordt versterkt. Het werkt synergetisch samen met vitamine E, bètacaroteen, selenium en zink om vrije radicalen te bestrijden en zo celveroudering te voorkomen.

Vitamine C wordt geclassificeerd als een “wateroplosbare” vitamine, wat betekent dat het oplosbaar is in water en niet kan worden opgeslagen door het lichaam. Daardoor wordt het op natuurlijke wijze uitgescheiden via onze urine.

Daarom is het belangrijk dat de dagelijkse hoeveelheid voedsel toereikend is, met name door de verstrekking van voedsel dat rijk is aan rauwe groenten en fruit.

Vitamine C wordt afgebroken vanaf 70°C, wat het belang benadrukt van het kiezen van zachte kookmethodes om deze essentiële vitamine te behouden.

Een veelzijdige vitamine!

In enkele belangerijke punten draagt Vitamine C bij aan :

  • Bescherming tegen oxidatieve stress
  • De goede werking van neurotransmitters (goed voor de stemming)
  • De ijzeropname
  • Optimale collageenvorming
  • De regeneratie van vitamine E
  • De normale werking van het immuunsysteem
  • Het verminderen van vermoeidheid en uitputting

Wat is de dagelijkse inname?

De behoeften aan vitamine C variëren in functie van verschillende factoren. Voor vrouwen en mannen (vanaf 16 jaar) is de officiële aanbeveling 100 mg per dag. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen in de menopauze wordt geadviseerd om te streven naar 120 mg per dag.

 

Baby’s, kinderen en pubers kunnen verhoogde behoeften hebben, afhankelijk van hun specifieke gezondheidstoestand.

 

Daarnaast zijn er nog andere factoren die afhangen van de levensstijl. Bij diabetes of tabaksgebruik zal een hoge oxidatieve stress de vitamine C overmatig verbruiken en de reserves sneller uitputten.

 

Kleurrijk, gevarieerd, rauw en gekookt eten

Sommige voedingsstoffen worden behouden wanneer ze rauw worden gegeten, zoals vitamine C. Anderen daarentegen worden effectiever door warmte, zoals lycopeen uit tomaten dat vrijkomt bij het koken of bètacaroteen.

 

Een kleurenpalet voor verschillende voedingsstoffen:

  • Groen: rijk aan vitamines A, C, E, B9, luteïne en zeaxanthine (antioxidanten), kalium, magnesium, calcium en ijzer.
  • Oranje/geel: rijk aan carotenoïden en vitamine C
  • Rood: rijk aan lycopeen, flavonoïden, vitamine C en A
  • Paars/blauw: rijk aan tannines, anthocyanen, resveratrol

Voor een gezonde voeding geven we de voorkeur aan een kleurrijk bord !

WELKE VOEDINGSBRONNEN?

 

Tot de beste bronnen behoren alle kleurrijke fruit- en groentesoorten, met een bijzondere vermelding voor kiwi, citroen, aardbei, sinaasappel, zwarte bes, pompelmoes, lychee, paprika, broccoli, peterselie, sla, spinazie, zuurkool en witloof.

 

Het is belangrijk op te merken dat 90% van de ingenomen vitamine C wordt opgenomen door onze darmen. Echter, bij inname van meer dan 180 mg per dag neemt de absorptie af omdat het opnameproces verzadigd raakt. Zoals eerder vermeld, is vitamine C gevoelig voor hitte en koken, waardoor zijn effectiviteit boven de 70 graden aanzienlijk vermindert.

 

Hoe kan ik bepalen of ik een vitamine C-tekort heb?

Tegenwoordig kunnen veel mensen een tekort aan vitamine C hebben zonder zich daarvan bewust te zijn, voornamelijk als gevolg van onevenwichtige eetgewoonten die niet voldoen aan hun behoefte aan vitamine C.

 

Verschillende oorzaken zoals stress, aanhoudende mentale inspanning, roken, het gebruik van medicijnen (zoals antibiotica, aspirine, kalmeringsmiddelen, pijnstillers), blootstelling aan giftige stoffen, chirurgie of zelfs tandheelkundige anesthesie, blootstelling aan vervuiling, of zelfs intensieve sportactiviteiten kunnen leiden tot een verhoogd vitamine C-verbruik.

 

Aangezien ons lichaam geen vitamine C produceert, is het gemakkelijk om, zonder het te beseffen, een vitamine C-tekort te hebben, een verschijnsel dat bekend staat als hypoascorbemie.

 

Wat zijn de gevolgen?

Een verscheidenheid aan kwalen kan voortvloeien uit een tekort aan vitamine C, waaronder chronische vermoeidheid, bloedarmoede, constipatie, allergieën, terugkerende pijn, haaruitval, infecties, slapeloosheid, onvruchtbaarheid en stress.

Een ernstig en langdurig tekort kan leiden tot symptomen die kenmerkend zijn voor scheurbuik. Dergelijke tekorten zijn echter zelden in ontwikkelde landen.

Tot slot, aangezien het menselijke lichaam geen vitamine C produceert, is het noodzakelijk om het voornamelijk uit onze voeding te halen. Deze moet gevarieerd en evenwichtig zijn, gericht op gezonde voeding die is aangepast aan ons spijsverteringsstelsel.

 

In de winter echter, wanneer er sprake is van een verzwakt immuunsysteem of bij ernstige aandoeningen zoals de ziekte van Lyme of kanker, kan vitamine C-supplementatie bijzonder heilzaam zijn. Hoe slechter de gezondheidstoestand van de persoon, hoe hogere doses nodig kunnen zijn.

 

De herst-en winterperiode is een geschikt moment om een vitamine C-kuur te beginnen om het immuunstysteem te versterken en zich te beschermen tegen veel voorkomende winterkwaaltjes.

Ontdek onze natuurlijke selectie

DUINDOORN-ACEROLA

De ideale combinatie voor een optimale vitamine C-inname!

  • Duindoorn (Hippophae rhamnoides), een doornige struik, ook wel de Siberische ananas genoemd. Zijn oranjekleurige vruchten, duindoornbessen, zijn rijk aan vitamine C. Bovendien bevatten ze vitamines A en E, flavonoïden, oligo-elementen en mineralen.
  • Acerola (Malpighia punicifolia) is één van de vruchten die het rijkst is aan natuurlijke vitamine C. Het bevat ook vitamines A en B6.

 

PLANTAARDIGE VITAMINE C

Deze synergie van vitamine C-rijke planten draagt bij aan het behoud van het natuurlijke afweersysteem van het lichaam en vermindert vermoeidheid.

  • Camu camu (Myrciaria dubia) is een boom uit het regenwoud met één van de hoogste gehaltes aan vitamine C en antioxidanten.
  • Acerola is de kleine Caribische kers rijk aan vitamine C, die werkt als een metabolische katalysator en een antioxidant die de vorming van vrije radicalen bestrijdt.
  • Rozenbottel, de bes van onze wilde rozenstruik, zeer rijk aan natuurlijke vitamine C, heeft onder andere ontstekingsremmende eigenschappen voor de slijmvliezen.

De verwoorde suggesties zijn louter preventief omwille van hun adaptieve en immuunregulerende werking.

Het is belangrijk om samen te werken met de huisarts.